2021-05-30 11:32:47• hírek • Bajnai Botond

"Azt gondolom, hogy rendelkezem egy vezető számára szükséges képességekkel" – Muresán Istvánnal, a VSK igazgatójával beszélgettünk

Április 21-e óta Muresán István a VSK új igazgatója. A mindössze 29 éves fiatalember azt követően kapott fél éves megbízást a Szatmárnémeti Városi Tanácstól, hogy Fógel László hosszú betegség után elhunyt, így megüresedett a Városi Sport Klub igazgatói széke.

Muresán számára nem idegen sem a sport, sem pedig a vezetői beosztás, hiszen több mint 10 éven át profi tőrözőként vívott a Szatmárnémeti SK színeiben, ugyanakkor 2013 óta a Magyar Ifjúsági Kezdeményezés helyi szervezetének, 2018 óta a Szatmár Megyei Ifjúsági Tanácsának is az elnöke, illetve több éve tevékenykedik a Magyar Ifjúsági Értekezlet elnökségében. Az alábbiakban őt kérdezzük többek között arról, hogyan is éli meg ezeket a szakmai kihívásokat, milyen tervei vannak a VSK-val, és sok másról is egyaránt.

Egy felvétel 2014-ből. István a városi vívócspat tagjaként nyert érmet.

Szatmár.ro: Mennyire ért váratlanul téged Fógel László halála után az igazgatói kinevezés?

Muresán István:
Váratlanul ért, de nagy kihívásként tekintek rá, aminek igyekezni fogok megfelelni. Szeretném folytatni a Laci bácsi által elkezdett munkát és további jó sporteredményekkel öregbíteni a VSK és Szatmárnémeti hírnevét.

Szatmár.ro: Egyébként vezéregyéniségnek tartod magad? Vagy kényelmesen érzed magad ilyen szerepkörökben, tekintve az eddigi megbízatásokat?

Muresán István:
Szerintem ahhoz, hogy valakiből jó vezető váljon ahhoz vitathatatlanul szükségesek a vezetői képességek, de emellett roppant fontosnak tartom, hogy az adott személy ambiciózus, célorientált, eltökélt, alázatos és kimondom – tökös is kell, legyen. Azt gondolom, hogy rendelkezem ezekkel a képességekkel és az elmúlt években sokat fejlődtem ezen a téren.



Szatmár.ro: Mi jelenti számodra a legnagyobb kihívást új munkád során?

Muresán István:
Amikor átvettem az igazgatói szerepet az első célkitűzésem azt volt, hogy minél hamarabb és minél jobban megismerjem a klub működését és a kötelékében lévő személyeket, azzal a céllal, hogy minél jobban átláthassam az egészet. Sok szempontból előnyöm volt, hiszen a klub munkatársai közül mindenkit ismertem már a múltból és többükkel dolgoztunk is már együtt. Az elmúlt hetekben fejeződött be a futball és kosárlabda szezon. Ez azt jelenti, hogy az előző két hétben az edzőkkel közösen megvizsgáltuk az elmúlt idényt, a keretekben szereplő játékosok teljesítményét, illetve elkezdtük a következő évi keretek kidolgozását. A játékospiacok pedig mozgásban vannak ezért gyors és jó döntéseket kell hoznunk, hogy minél versenyképesebb csapatokkal vágjunk neki a soron következő bajnokságnak. Az, hogy mi jelenti számomra a legnagyobb kihívás ebben a pillanatban így konkrétan nem tudnám megfogalmazni.  Maga az új szerepkör egy kihívás és tudtam is, hogy az lesz, de örömmel mondhatom, hogy rég éreztem magam ilyen jól a bőrömben.

Szatmár.ro: Feltételezem hosszú távra tervezel. Néhány hónap múlva majd következik egy versenyvizsga, lelkes vagy emiatt? Örömmel töltene el, ha a Városi Sport Klub élén maradhatnál az elkövetkező években is?

Muresán István: Úgy gondolom, hogy egy cég, intézmény, polgármesteri hivatal működésében két nagyon fontos dolog van. Az első az, hogy a megfelelő személy legyen vezető beosztásban, a második pedig, hogy meglegyen az irány, amelyet az adott intézmény követ. A másodikat pedig csak úgy lehet elérni, ha van egy folyamatosság ezen intézmények élén. Ezért mikor azt mondtam, hogy elvállalom ezt a szerepkört természetesen nem rövidtávban gondolkodtam, így nyilvánvalóan részt fogok venni a versenyvizsgán. Értelemszerűen örömmel töltene el, ha a VSK élén maradhatnék.

Szatmár.ro: Ehhez sok sikert kívánunk! Melyek a hosszú távú terveid, illetve a városvezetés tervei a csapattal? Ugye egy korábbi beszélgetésünk során említetted, hogy szeretnétek egy komoly és vonzó brandet építeni a csapat köré. Hogyan is nézne ki ez a dolog?

Muresán István:
A városvezetés úgy gondolom az elmúlt években bizonyította azt, hogy támogatja a szatmárnémeti sportéletet. Az legfontosabb célunk az, hogy a lehető legjobb sporteredményeket érjük el, ez a napnál is világosabb. A további terveim között pedig ténylegesen szerepel az, hogy frissítsünk a VSK arculatán, illetve különböző akciókkal közelebb hozzuk a csapatot a városban élő emberekhez.

Ezek mellett szeretnék egy jól működő, profi kommunikációt kialakítani. Hiszen jelen pillanatban nyolc szakosztállyal működik a VSK és büszkén mondhatom, hogy nagyon jó eredményekkel, csak sajnos nincs egy jól meghatározott elképzelés és stratégia arra, hogy ezeket milyen felületeken és hogyan kommunikáljuk. Ezek mellett sportszakmai szempontból is vannak elképzeléseim, de ezekről most nem beszélnék, nehogy ötleted adjak másoknak.

Szatmár.ro: Milyen szakosztályok kapnának hangsúlyos szerepet? Gondoltom a profi női kosárlabda továbbra is a csúcsot jelenti a sport klub számára, a bajnoki győzelem ennyi év után pedig lassan kötelező elvárás mindenki részéről.

Muresán István:
Azt mondanám inkább, hogy szeretnék minden szakosztályra nagyobb hangsúlyt fektetni. Hiszen ahogy mondtam, vannak jó eredményeink, amelyeket közölnünk kell és büszkék is kell legyünk ezekre, nem csak, mint klub, hanem mint közösség.

A kosárlabdával kapcsolatosan nekem az a véleményem, hogy akkor lehet elhódítani a bajnoki címet, ha egyrészt van versenyképes keretünk és minden egyes fogaskerék a helyén van és teszi a dolgát. Ezen dolgozunk most, hogy a lehető legjobb keretet, a megfelelő feltételeket és legmegfelelőbb stábot alakítsuk ki. Ezek érvényes a kosárlabdára, futballra és a további sportszakosztályokra egyaránt.

Szatmár.ro: Egyébként, hogy élte meg a csapat és a csapat körül dolgozó stáb, hogy az elmúlt szezonban is „csak” az ezüstéremre futotta. Hangsúlyozom, hogy azért ez is fantasztikus eredmény, viszont bizonyára fájó, hogy évről évre örök másodikok tudunk lenni, játszunk bármilyen is jól az adott idényben.

Muresán István:
El szeretném mondani, hogy az elmúlt év a járványhelyzetre való tekintettel nagyon nehéz volt mindenki számára a csapatból. Hiszen minden picit bizonytalan volt, főleg az elején. Aztán folyamatosan ott volt a veszélye annak, hogy valaki a csapatból, stábból megfertőződhet, és egy ideig nem vehet rész a felkészülésben vagy akár egy-egy mérkőzésről is lemaradhat.



Büszke vagyok a csapatra, hogy egy ilyen embert próbáló szezon végén nagyon komolyan vették a döntőt és mind a négy meccsen harcoltak. Sajnos az első mérkőzést csupán 1 ponttal veszítettük el, annak ellenére, hogy mienk volt az utolsó támadás. De vannak pillanatok, amikor egyszerűen nem akar bemenni a labda - talán ez is egy ilyen volt.  Ha azt az első meccset megnyerjük, talán máshogy alakult volna a végeredmény.

A sport ilyen, van, hogy sikerül, van, hogy nem. Reméljük, a következő idényben nekünk fog sikerülni!

Szatmár.ro: Mi a helyzet a labdarúgással? Milyen célokat tűzne ki a klub hosszú távon?

Muresán István:
A labdarúgás szakosztály csupán néhány éve működik a VSK keretein belül. A koronavírus rátette a bélyegét a tavalyi futball szezonunkra, hiszen több mérkőzést is elvesztettünk zöld asztalnál emiatt. Ez az oka annak, hogy a tabella második felében végzett a csapat, ami természetesen mindenkit frusztrált, hiszen nem ott szerettünk volna lenni és nem is ott van a helyünk. A jelenlegi célunk az, hogy a következő idényben a tabella elején fejezzük be a bajnokságot. Jelen pillanatban a keret összetételén dolgozunk, hogy minél jobb csapattal vághassunk neki a következő idénynek és elérhessük a kitűzött célunkat.

Szatmár.ro: Hogyan látod magad 5, vagy akár 10 év távlatában? A VSK élén? Esetleg gondolkodsz komoly politikai karrierben is?

Muresán István:
Ez egy új szerepkör számomra és most elsősorban arra összpontosítok, hogy helyt álljak a VSK élén és elősegítsem a szatmári sportélet fellendítését és a következő években is ez lesz a célom.

Azt, hogy a jövő mit hoz, nem tudom, de nem zárok ki semmilyen eshetőséget.

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: